JONGERENCONGRES VOOR DE AGRARISCHE ONDERNEMER
WANNEER? Donderdag 9 maart 2017 om 9u30
WAAR? Odisee Campus Waas, Sint-Niklaas
Je bent een agrarische ondernemer die jonger is dan 35 jaar en je wenst een landbouwbedrijf over te nemen, hoe doe je dat stap voor stap? Hoe bereid je je voor zonder achteraf voor verrassingen te komen te staan? Heb je een bedrijfsovername voor de boeg of achter de kiezen, hoe begin ik eraan en hoe volg ik het op? Hoe word je jonge agrarische ondernemer en blijf je toch boer?
Ken de bank, ken je kengetallen, ken je bedrijf, ken jezelf, ken de markt, ken je omgeving. Ontdek hieronder alle workshops en krijg antwoorden op al jouw vragen.
Workshops
ALGEMENE WORKSHOP
Wie ben ik?
Wat is jouw persoonlijkheid? Welke invloed heeft dat op jou als ondernemer? Wat zijn je sterktes en je zwaktes en hoe ga je hiermee om op jouw bedrijf? Rudi Timmermans, psycholoog, geeft je meer inzicht in de psychologische aspecten van het ondernemerschap.
Aan deze workshop zal u sowieso deelnemen, je hoeft hem dus niet te kiezen.
Naast de algemene workshop kan u kiezen
uit 3 van de volgende 6 workshops:
WORKSHOP 1
Opmaak van een winnend bedrijfsplan
Hoe maak je een winnend bedrijfsplan? Waarom is het belangrijk? Wat doe je ermee? Wat is het belang van een strategie voor jouw bedrijf? Hoe vertaal je die in concrete doelstellingen? Een interessante workshop door Evelien Voermans, adviseur bij Liba.
WORKSHOP 2
Marktomstandigheden
Welke markten zijn belangrijk? Waar vind je hierover informatie, hoe interpreteer je ze en wat doe je ermee? Waar vind ik de prijzen van grondstoffen? Wat is de impact van politiek, klimaat, enz.? Bart Teuwen, adviseur bij DLV, geeft meer uitleg in deze boeiende workshop.
WORKSHOP 3
Sturen op de juiste getallen
Ken je je technische kengetallen? Begrijp je ze en kan je ze interpreteren? Hoe stuur je ze bij? (toegespitst op varkenshouderij en melkveehouderij, indien voldoende interesse ook pluimveehouderij). Carl De Braeckeleer, commercieel directeur bij DLV en Niels Achten, adviseur bij Liba, maken je wegwijs in de technische parameters van de varkenshouderij en de melkveehouderij.
WORKSHOP 4
De stap naar de bank
Hoe stap je als jonge ondernemer naar je bank? Hoe bereid je je voor op een gesprek met de bank? Hoe kijkt een bank naar een kredietaanvraag? Welke rol spelen bedrijfseconomische resultaten daarbij? Dirk van Onsem, relatiegelastigde landbouw bij Crelan, loodst je op een boeiende wijze door deze materie.
WORKSHOP 5
Ondernemen met je omgeving
Hoe ga je als bedrijfsleider om met buren en familie? Hoe betrek je ze bij je bedrijfsvoering? Hoe creëer je goodwill bij omwonenden?
Wat zijn de valkuilen van familiaal ondernemen? Hoe ga je om met generatieconflicten?
Rina Hulsbosch, docente rundvee aan de Thomas More Hogeschool coördineert een gesprek met een aantal ondernemers uit de landbouw.
WORKSHOP 6
Subsidies bij je overname
Zijn er subsidies mogelijk bij een overname? Welke stappen dien je te nemen en in welke volgorde? Is een optimalisatie van het overname-proces mogelijk? Ingeborg Van Wonterghem, strategisch en financieel adviseur bij DLV geeft je de nodige tips & tricks.
Programma
9u30 | Ontvangst met koffie |
10u00 | Verwelkoming door Michel Christiaens, secretaris-generaal Fedagrim |
10u15 | Start workshops (2 sessies) |
12u30 | Broodjeslunch |
13u30 | Vervolg workshops (2 sessies) |
15u40 | Samenvatting workshops + discussie |
16u00 | Voorstelling roadmap door Stef Aerts, docent aan Odisee Hogeschool |
16u15 | Netwerkdrink |
Praktische info
WAT
Jongerencongres voor alle (toekomstige) agrarische ondernemers, jonger dan 35 jaar
WANNEER
Donderdag 9 maart 2017
van 9u30 tot 16u30
ROUTE
Bekijk hier de locatie
WAAR
Odisee Campus Waas
Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
CONTACT
PRIJS
15 euro
(inclusief koffie, lunch en receptie)
Schrijf je vandaag nog in, beantwoord de vragenlijst
en kies 3 workshops uit de lijst van 6 workshops
die aangeboden worden.
Deze workshops worden u aangeboden door Fedagrim in samenwerking
met Agribex, DLV, VILT, Crelan, Thomas More, LIBA en Hogeschool Odisee.